Οδηγός Περιοχής

Ένας παραθαλάσσιος κήπος στο Ν.Α. άκρο της Κεφαλονιάς.
Βουνά, φαράγγια, ακρογιαλιές… εικόνες σαν να βγήκαν από την μαγική παλέτα ενός ζωγράφου, με χρώματα τόσο ταιριαστά που μιλάνε στην καρδιά σου.
Ένας κόσμος για στιγμές ξεκούρασης,ηρεμίας,διασκέδασης.
Ένας κόσμος διαφορετικός, που θα σε καταπλήξει από την πρώτη στιγμή. Σε προσκαλούμε, συντροφιά με την ομορφιά για αξέχαστες εμπειρίες.
Ίσως σε κανένα άλλο από τα νησιά της χώρας μας δεν είναι συγκεντρωμένα τόσα ιδιόμορφα εντυπωσιακά, αξιοθαύμαστα έργα της φύσης.
Ίσως μόνο στην Κεφαλονιά ο επισκέπτης είναι βέβαιος πως σε κάθε στιγμή της περιήγησης του θ’ανακαλύψει κάποιο τοπίο, κάποια ακρογιαλιά, κάποιο χωριό που θα τον γεμίσει έκπληξη και δέος.
Ένας τέτοιός τόπος είναι ο Πόρος. Ένα γραφικότατο τοπίο συνδυασμένο από βουνά, φαράγγια και ζηλευτές ακρογιαλιές στο Ν.Α. άκρο της Κεφαλονιάς κερδίζει την συμπάθεια του κάθε επισκέπτη.
Ο Πόρος κατοικήθηκε και άρχισε σιγά σιγά να εξελίσσεται μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν το 1953 το νησί.
Σήμερα αποτελεί ένα κύριο λιμάνι του νησιού, μια παραθαλάσσια πολυσύχναστη κωμόπολη, ένα εξαίσιο τοπίο σ’ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων της φύσης από πράσινο και γαλάζιο και υπόσχεται ιδανικές διακοπές γεμάτες ξεκούραση, ηρεμία και διασκέδαση σ’ένα περιβάλλον ευγένειας και φιλοξενίας.
Ο Πόρος είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Ελειού-Πρόννων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, γύρω από το οποίο βρίσκονται τα χωριά Τζανάτα, Ασπρογέρακας, Καμπιτσάτα και Ρίζα. Έχει πληθυσμό 1500 κατοίκους. Με το λιμάνι του αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, οπότε και τα λίγα ψαράδικα σπίτια του καταστράφηκαν. Είναι αρμονικά δομημένος στις παράκτιες παρυφές των βουνών Παχνί και Άτρος. Μια απέραντη δανδελωτή παραλία, πλούσια σε αμμουδιές και απάνεμα λιμανάκια μήκους 2 χλμ, αποτελεί τη θαλάσσια βιτρίνα του. Η θάλασσα, με την καθαριότητά της και τη διαύγειά της προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με την ποικιλία των χρωματισμών του βυθού της . Η περιοχή είναι φημισμένη και σαν ψαρότοπος, έχει δε παρατηρηθεί και η φώκια Monachus-Monachus στις θαλάσσιες σπηλιές και η χελώνα Caretta-Caretta.